Om mig


Hallands Ridakademi

Medveten Ridning

Jag Claudia Boräng, tillsammans med med maken Anders driver ett hästföretag sedan 2004. Vi flyttade till vår gård samma år.

Uppfödare av svenskt varmblod under åren 2004-2008. Nio fina föl blev det.

Upplåtare av hingstbete under åren 2004-2013.

Iinackorderingsstall samt lösdrift och sommarbete för hingstar sedan 2004.


Jag har ridit på ridskola sedan 1959 med uppehåll för de egna barnens födelse/uppväxt samt mina ubildningar på konstskola och senare socionom.


Hästeriet;

-Tränat för c-tränare Anne Persson de första åren med egen häst.

-Hoppning för Johan Lundin.

-Instruktörsutbildning i Akademisk ridkonst med inriktning på sitsträning för Hanna    Engström, Gotland våren 2011 samt hösten 2012. Otaliga kurser för Hanna.

-6 månaders webbaserad utbildning i "Straightness Training" utifrån Marijke de Jongs utbildningskoncept.

-Kurs i Sits- och kroppsmedvetenhet hos Hanna Engström och med Christine Huss-Doliana (systemic body work) på Gotland under sommaren 2013.


-Christina Drangel "Lyft din Ridning"

-Lindah Nilsson "Grundkurs i Ridning" (Logisk ridning).


Sedan flera år har jag förkovrat mig i kroppskännedom hos människa främst hos mig själv. Yoga, Thai Chi, Qigong, Pilates, Gym och nu senare tid Feldenkraismetoden. Den senare har gett mig mest. Den innebär "När människans alla delar samverkar med minsta möjliga ansträning blir hållningen och handligen harmoniska. Att utveckla känsla och kunskap om detta finstämda och komplexa samspel är en av Feldenkraismetodens grundstenar." (Charlotte Rhonwen Zetterberg 2016).


Och jag fortsätter att utbilda mig hela tiden, både med instruktör på plats men inte minst via böcker och online på nätet.


-Anders och jag arrangerar kurser både själva och med inhyrda tränare i olika dicsipliner som till exempel Working Equtiation, Akademisk Ridkonst, Holistisk Ridkonst, Centrerad Ridning (är ingen dicsiplin).

Min väg i konsten att rida

Under de år (började 2003) som jag ridit enligt den Akademiska Ridkonsten har den förändrats och utvecklats. Men som inom alla discipliner inom ridsporten finns det fallgropar. För mig är det viktigt att hitta min egen väg och inte blint följa någon annans utan att våga ifrågasätta, diskutera och vara flexibel. Men framförallt lyssna till vad som är mest funktionellt för mig, mina hästar och mina elever.

Min resa i livet

Jag är utbildad socionom och har arbetat som socialsekretare i många år. Större delen av tiden arbetade jag med utredningar kring och om barn, ungdomar och deras familjer. I arbetet har jag också mött flyktingar som nyss fått uppehållstillstånd, personer med problem som missbruk och kriminalitet, människor med psykiska funktionshinder med flera. Det är och har varit mycket intressant och stimulerande att möta människor som har så olika livsöden att berätta om. Historierna har ibland varit oerhört traumatiska, särskilt de som flyktingarna har berättat. Ibland undrar man hur människor orkar gå vidare i livet och ändå kämpa på? Jag fick sluta mitt arbete som socionom pga att jag blev sjuk. Därefter ägnar jag mig helt åt hästföretagandet.


Jag är gift med Anders, min vän i livet sedan 1975. Vi har tillsammans fyra barn, de finaste vi har i livet förutom varandra. Vi har också 7 barnbarn, även de de finaste man kan tänka sig. Inte att förglömma våra kära svärdöttrar och svärson.

Copyright  © All Rights Reserved