Om oss


Hallands Ridakademi

Borängs Gård

Ridning och boende

Claudia och Anders Boräng har sedan 2004 ett hästföretag. Vi flyttade till vår gård samma år.

Vi har fött upp hästar av rasen svenskt varmblod (halvblod) under åren 2004-2008. Nio fina föl blev det. Då den ekonimiska krisen slog hårt och vi inte var några kända uppfödare fick vi sälja av alla ston och föl. Vi har ända fram till våren 2019 haft inackorderingar. 

Under åren 2004-2013 har vi också tagit emot unghingstar för sommarbete. Under vintern erbjöd vi även lösdrift för unghingstar.


Ridning;

När vi slutade med uppfödningen startade vi ridskola i liten skala. Vi erbjöd ridlektioner på våra skolhästar eller fick man komma med sin egen häst. Detta koncept erbjuds fortfarande.


Utbildning;

Instruktörsutbildning i AR med inriktning på sitsträning för Hanna Engström, Gotland våren 2011 samt hösten 2012. 

6 månaders webbaserad utbildning i "Straightness Training" utifrån Marijke de Jongs utbildningskoncept.

Kurs i Sits- och kroppsmedvetenhet hos Hanna Engström och med Christine Huss-Doliana (systemic body work) på Gotland under sommaren 2013.

Christina Drangel "Lyft din Ridning" del 1 och 2.

Lindah Nilsson "Grundkurs i Ridning" (Logisk ridning).

VBR 1 inklusive sitsoptimering för Lena Gunnarsson /sjukgymnast.

Kurser med Katrin Wallberg Corestabilitet.


Jag håller mig ständigt uppdaterad och förkovrar mig via onlinekurser och hämtar även inspiration från youtube (clinics mm). Åker på kurser som fotfolk, senast för Jean Luc Cornille när han var i Stockholm november 2018. Prenumerar på dressagetraining.tv med Mary Wanless. 


Kropp och hälsa;

Sedan flera år har jag förkovrat mig i kroppskännedom främst hos mig själv. Yoga, Thai Chi, Qigong, Pilates, Gym och nu senare tid Feldenkraismetoden. Den senare har gett mig mest. Den innebär "När människans alla delar samverkar med minsta möjliga ansträning blir hållningen och handligen harmoniska. Att utveckla känsla och kunskap om detta finstämda och komplexa samspel är en av Feldenkraismetodens grundstenar." (Charlotte Rhonwen Zetterberg 2016).Min väg i konsten att rida

Under de år (började 2003) som jag ridit enligt den Akademiska Ridkonsten har den förändrats och utvecklats. Men som inom alla discipliner inom ridsporten finns det fallgropar. För mig är det viktigt att hitta min egen väg och inte blint följa någon annans utan att våga ifrågasätta, diskutera och vara flexibel. Men framförallt lyssna till vad som är mest funktionellt för mig, mina hästar och mina elever.

Min resa i livet

Jag är utbildad socionom och har arbetat som socialsekretare i många år. Större delen av tiden arbetade jag med utredningar kring och om barn, ungdomar och deras familjer. I arbetet har jag också mött flyktingar som nyss fått uppehållstillstånd, personer med problem som missbruk och kriminalitet, människor med psykiska funktionshinder med flera. Det är och har varit mycket intressant och stimulerande att möta människor som har så olika livsöden att berätta om. Historierna har ibland varit oerhört traumatiska, särskilt de som flyktingarna har berättat. Ibland undrar man hur människor orkar gå vidare i livet och ändå kämpa på? Jag fick sluta mitt arbete som socionom pga att jag blev sjuk. Därefter ägnar jag mig helt åt hästföretagandet.


Jag är gift med Anders, min vän i livet sedan 1975. Vi har tillsammans fyra barn, de finaste vi har i livet förutom varandra. Vi har också 7 barnbarn, även de de finaste man kan tänka sig. Inte att förglömma våra kära svärdöttrar och svärson.